Esther van de Pas / Patrick Bolk → Intro in situ / Art2Connect

Archief 2013

De Performance van Esther van de Pas (*1981) vond plaats in het Fridericianum tijdens de Documenta 13 in Kassel in 2012. Esther van de Pas reageert hier spontaan op de ruimte die nauwelijks gebruikt werd door de tentoonstellingsmakers van Documenta 13. Ze lokt hiermee een reactie uit van het publiek en tegelijkertijd refereert ze op humoristische wijze aan het beleid van de tentoonstellingsmakers. Esther van de Pas is van origine theatervormgever. In 2011 richtte zij het Ort Theater op.

Ort Theater neemt (leegstaande) gebouwen met de (historische) verhalen als uitgangspunt voor beeldende locatievoorstellingen.

www.orttheater.com

In de terloopsheid van de foto’s van Patrick Bolk (*1967), waarin meestal de menselijke soort de hoofdrol speelt, laat hij ruimte voor een verhaal. Erg groots van opzet zijn die verhalen niet, integendeel. Veel foto’s roepen de vraag op of er eigenlijk wel iets gebeurd is, danwel of er nog iets te gebeuren staat. Paradoxaal genoeg zijn het juist deze minimale gebeurtenissen die de kijker betrekken bij de personages op de foto. Het resultaat is een verzameling foto’s, waarbij de toeschouwer zich tijdens het bekijken ervan af kan vragen wanneer de beurt aan hem of haar zal zijn. Juist in de ‘betekenisloze’ alledaagsheid vindt Bolk het waardevolle moment. 

www.diepzout.com